Als kind is er haast geen moment dat je geen blauwe plekken hebt. Ook volwassenen hebben regelmatig last van blauwe plekken. Ze ontstaan en verdwijnen, maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam?

Een blauwe plek is een bloeduitstorting. Deze uitstorting is gevoelig en ontstaat wanneer je bijvoorbeeld je been stoot of wanneer je valt. Er ontstaat dan een plek die langzaam van kleur verandert. Deze kleur kan verschillen van diepblauw tot paars. Na verloop van tijd verandert de kleur van de plek en wordt deze groen of geelachtig. Vaak is de blauwe plek na ongeveer een a twee weken verdwenen, dit kan soms ook weken duren. Dit is afhankelijk van de plaats waar de blauwe plek zit en de omvang van de plek.

Bij een bloeduitstorting raken de bloedvaatjes beschadigd, ze scheuren of breken. Dit heeft tot gevolg dat ze bloed gaan lekken. Het gelekte bloed hoopt zich op onder de huid en er ontstaat een hematoom, een bloeduitstorting. Deze ophoping van bloed verdwijnt na enige tijd omdat je lichaam dit afbreekt.

Last

De een zal sneller last hebben van blauwe plekken dan de ander. Ouderen zullen bijvoorbeeld sneller een blauwe plek krijgen. Dit komt omdat de huid minder flexibel is en de huid dunner is omdat er minder vet te vinden is. De huid functioneert dan minder als een stootkussen en bloedvaten beschadigen sneller. Vrouwen krijgen ook sneller blauwe plekken dan mannen.

Niet alle blauwe plekken ontstaan na aanleiding van een val of het stoten van een lichaamsdeel. Het kan ook zijn dat er een bloeduitstorting ontstaat door langdurig gebruik van slaaptabletten of bijvoorbeeld pijnstillers. Slaaptabletten zorgen er bijvoorbeeld niet alleen voor dat de zenuwoverdracht wordt geremd, ook de functie van bloedplaatjes wordt geremd. Deze bloedplaatsjes zijn nodig voor het afdichten van beschadigde bloedvaten.

Een vitamine c-tekort kan ook bloeduitstortingen veroorzaken. Als je te weinig vitamine C binnenkrijgt worden je bloedvaten namelijk kwetsbaar en scheuren ze sneller. Onverklaarbare blauwe plekken kunnen daarnaast het gevolg zijn van onder andere bloedverdunners, een leveraandoening en ontsteking van bloedvaatjes.

Sophie Moerland