Er bestaan verschillende soorten staar. Zo is er aangeboren staar, staar opgelopen door een oogbeschadiging en natuurlijk ouderdomsstaar. Deze laatste noemt men ook wel ‘seniel cataract’: een vertroebeling in de ooglens.
Ouderdomsstaar
Zoals het woord al zegt, is ouderdomsstaar net als het krijgen van rimpels is dat hoort het verouderingsproces. Bij sommige mensen treedt dit al rond hun veertigste op, maar de meeste mensen krijgen er pas later last van. Wat er als eerste gebeurt is het vertroebelen van de lens wat je afhankelijk van de plek en de grootte van de vertroebeling al dan niet gelijk opmerkt. Wanneer deze troebele plek namelijk in het midden van de lens zit of daar vlakbij zit, krijg je het snelst las van klachten als dubbel en/of wazig zien. Kleuren zie je doffer en ook kun je last krijgen van licht of schitteringen. Er kan ook sprake zijn van ouderdomsstaar als je binnen een korte tijd ineens veel sterkere brillenglazen nodig blijkt te hebben. Het is echter niet opgelost met een sterkere bril, want de staar neemt over het algemeen in de loop der tijd toe Het gezichtsvermogen wordt daarmee steeds slechter. Een bezoek aan de oogarts is dan onvermijdelijk.
Hoe kom je erachter dat je staar hebt?
Om erachter te komen of er sprake is van ouderdomsstaar, bekijkt de oogarts met een zogenaamde spleetlamp je ogen. Zoals de naam al doet vermoeden, geeft deze lamp een smalle bundel licht, waarmee de oogarts het voorste deel van het oog kan bekijken waar de ooglens zich bevindt. Met het licht kan de oogarts zien of er vertroebelingen zijn in de ooglens en zo ja, hoe ver de staar zich al heeft ontwikkeld. Daarnaast onderzoekt de oogarts hoeveel je kunt zien en of je ogen verder gezond zijn.
Wanneer behandelen?
Zolang je nog goed ziet en zonder problemen de dingen kunt doen die je altijd hebt gedaan, is behandeling nog niet nodig. Hoewel een operatie in dat geval misschien nog niet direct noodzakelijk is, is het wel belangrijk er rekening mee te houden dat dit in de toekomst kan veranderen. Staar is namelijk progressief en wordt nooit minder en het gezichtsvermogen gaat langzaam maar zeker toch achteruit. Zodra je wel echt last begint te krijgen van de staar, kan het gezichtsvermogen weer worden hersteld met een staaroperatie.
Zoals je hebt kunnen opmaken uit dit verhaal, is ouderdomsstaar goed te behandelen. Een staaroperatie kan het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. Bij deze operatie haalt de oogarts de troebele lens uit het oog en vervangt deze door een kunstlens. De oogarts opereert altijd maar één oog per operatie. Zo kun je kort na de operatie alles weer doen. Staaroperaties zijn aan de orde van de dag en het risico op complicaties als bloedingen en infecties is aanwezig, maar hoe dan ook zeer gering. In sommige gevallen lukt het niet om alle lensresten te verwijderen bij de operatie. Bij een deel van de patiënten kan zogenaamde na- staar optreden, waarbij een geringe vertroebeling ontstaat die met een laserbehandeling te behandelen is. Ook op zeer hoge leeftijd is de operatie nog goed te ondergaan. Let wel: er bestaan geen medicijnen tegen staar en opereren is de enige manier om echt iets te doen aan ouderdomsstaar.
Opname of niet?
In de meeste gevallen zal de operatie worden gedaan onder plaatselijke verdoving in dagbehandeling. Je kunt dus nog dezelfde dag weer naar huis. Voor een staaroperatie onder plaatselijke verdoving moet u in ieder geval in staat zijn om een half uur achter elkaar stil te liggen. In een ander geval kan besloten worden de operatie onder algehele anesthesie plaats te laten vinden, maar of de verdoving nou plaatselijk is of algeheel, heeft dit geen invloed op het resultaat van de operatie.