Soms is het er één, soms zijn het er meerdere. Ze zijn klein, wit, te vinden in je mond en vaak pijnlijk. Aften, een op de vijf volwassenen heeft er regelmatig last van.
Aften zijn kleine zweertjes die in je mondslijmvlies voorkomen. Ze verschijnen onder je tong, of aan de binnenkant van je lippen en wangen. De zweertjes hebben een wit uiterlijk en kunnen verschillen van vorm, soms zijn ze rond maar ze kunnen ook ovaal zijn. Ook in grote verschillen de aften, er zijn kleine (minor) aften en grote (major) aften.
Minor
Kleine aften zijn niet groter dan één centimeter en komen het meest voor. Als er een kleine aft in je mond ontstaat zal deze na één of twee weken weer spontaan verdwijnen. Je ziet vaak dat een zogenaamde aften-aanval een paar keer per jaar terug komt.
Major
Grote aften komen een stuk minder vaak voor en zijn niet zo onschuldig als de kleine variant. Ze zijn niet alleen groter dan één centimeter, maar zijn ook nog eens dieper. In combinatie met deze zweertjes in je mond kan je ook last hebben van koorts, opgezette lymfeklieren of andere klachten van ziek zijn. De genezing van een grote aft verloopt ook langzamer dan bij de kleine variant. Dit kan tien tot dertig dagen duren, bovendien ontstaat er een litteken in je mond.
Oorzaken
Er is niet één bepaalde oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van aften. Er zijn wel verschillende factoren die een rol spelen. Een verminderde weerstand geeft een dergelijke ontsteking als een aft de kans om zich te ontwikkelen. Daarbij kan emotionele stress, een besmetting met een virus of bacterie, een beschadiging van het slijmvlies door bijvoorbeeld te krachtig je tanden poetsen, per ongeluk op de binnenkant van je wang bijten of een slechtzittend kunstgebit een aft veroorzaken. Daarnaast spelen erfelijke factoren ook een rol. In sommige families komen aften namelijk erg veel voor. Het te weinig eten van groente of fruit of juist het eten van bepaalde voedingsmiddelen die conserveermiddelen en kleurstoffen bevatten is nooit bewezen een oorzaak te zijn van het ontstaan van aften.
Als blijkt dat een ziekte die aften veroorzaakt zal deze behandeld moeten worden. In de meeste gevallen is dit niet het geval. Er kan dan een symptomenbehandeling plaatsvinden. De oorzaak wordt dat niet aangepakt maar de aft. Het beste is natuurlijk het ontstaan van aften te voorkomen. Dit kan het beste door je mond goed schoon te houden. Dit doe je door je tanden goed, niet hard, te poetsen en regelmatig te flossen.