Ongezond leven moet duurder worden gemaakt!


Vindt u dat mensen die ongezond leven meer bij moeten betalen aan de gezondheidszorg?

zorg wordt duurder
De Nederlandse gezondheidszorg wordt steeds duurder. Dit heeft onder andere te maken met de vergrijzing van de bevolking, maar bijvoorbeeld ook doordat we relatief ongezond leven. Heel veel kwalen kunnen goed behandeld worden, maar dit kost natuurlijk wel geld.
De Raad voor de Volksgezondheid heeft in september aangegeven dat mensen die ongezond leven meer moeten betalen. Dit kan het makkelijkst door de accijnzen op tabak en alcohol te verhogen, maar bijvoorbeeld ook door een extra belasting op vette producten in te voeren.

verdeeldheid
De Nederlandse bevolking is verdeeld. 47,4% van de mensen die gestemd heeft op de enquete op hoewerktmijnlichaam.nl is het oneens met de stelling. Deze groep vindt dat mensen die ongezond leven niet meer moeten betalen voor hun levensstijl
Een redenering hier achter zou kunnen zijn, dat mensen die gezond leven over het algemeen ouder worden dan mensen die goed op hun voeding letten. Dit brengt onder andere kosten met zich mee op pensioengebied.

42,1% van de deelnemers vindt dat ongezond leven duurder gemaakt moet worden. Dit zouden natuurlijk de mensen kunnen zijn die zelf gezond leven. Zij willen misschien niet opdraaien voor de kosten die ongezonde mensen maken.
Deze 42,1% kan natuurlijk ook denken dat ongezonde producten minder aantrekkelijk worden, naarmate ze duurder worden. Zweden is bijvoorbeeld een land waar alcohol heel duur is gemaakt, om gebruik te ontmoedigen.

Van alle mensen die gereageerd hebben, weet 10,5% niet wat ze ervan moeten vinden. Ook zij zijn niet de enigen, de discussie over het duurder maken van ongezond leven is nog lang niet uitgewoed.