De Filipijnse Rudy Santos, hier op de foto afgebeeld, heeft welgeteld vier armen, drie benen en een extra oor met een plukje hoofdhaar rond zijn borststreek. Vanwege zijn tentakelgelijkende extra ledematen raakte hij al snel bekend als de Octopusman en trad op in diverse freakshows. Met een octopus heeft het echter weinig te maken, wat we wèl zien zijn ledematen van Rudy’s parasitaire tweelingbroer.

Rudy is overigens niet de enige met een dergelijke aandoening. Zo werd er in 2007 uitgebreid verslag gedaan in de media van de inmiddels driejarige Lakshmi Tatma uit Bihar, India. Zij had maar liefst vier armen en vier benen, naar haar werd echter niet verwezen als een octopus maar als een reïncarnatie van de Hindoe-godin Lakshmi.

Parasitaire tweeling

Zoals het woord parasitair al zegt, zijn parasitaire tweelingen tweelingen waarvan de een voor zijn bestaan afhankelijk is van de ander. In feite is een parasitaire tweeling een Siamese tweeling bij wie een van beiden is achtergebleven in de groei en als een soort dwerg deels uit het lichaam van de ander steekt. In het meest bizarre geval zal één individu compleet zijn en van de ander slechts een ledemaat of hoofd zichtbaar zijn. Wat ook voorkomt, is dat de wederhelft in zijn geheel verborgen zit in de ander, zoals eens het geval was met een jongen die zonder het te weten de foetus van zijn tweelingbroer meedroeg in zijn maag.

Siamese tweeling

Siamese tweelingen komen in Nederland zelden voor. De term “siamese tweeling” is te danken aan Chang en Eng, twee met hun bovenlichamen aan elkaar vergroeide mannen uit Siam, het huidige Thailand, die in de 19e eeuw in de Verenigde Staten een kermisattractie waren. Een Siamese tweeling is altijd een eeneiige tweeling, ontstaan uit één bevruchte eicel en een spontane embryosplitsing in de eerste dagen van de zwangerschap. De gangbare gedachte is dat een Siamese tweeling later ontstaat. Een moderne theorie stelt echter dat een Siamese tweeling eerst een echte eeneiige tweeling is geweest die weer gedeeltelijk aan elkaar is gegroeid. Dat zou het soort vergroeiingen beter verklaren. Van alle geboorten is er één op de zestigduizend een Siamese tweeling, wat inhoudt dat er in Nederland ongeveer drie per jaar worden geboren. De helft is niet levensvatbaar en overlijdt laat in de zwangerschap of direct na de geboorte.

Linda Corporán