Een ongelofelijke trek in...zand!

door Robert Buurman op 03-03-2010 om 16:58

Zo rond een uur of vier 's middags hebben veel mensen ergens trek in. Lekkere trek. In chips, chocolade of misschien gewoon een appel. Het is dan niet alleen honger, misschien vindt je lichaam dat je een tekort aan suiker hebt, of aan zout. Of je wilt gewoon die smaak ervaren. Veel mensen eten dan ook een rare combinatie, zo zijn er mensen die pindakaas op de allerlei dingen smeren, maar sommige mensen zijn nog erger. Er zijn mensen die dan zand eten.


Lees verder

Hypertrichose: het weerwolfsyndroom

door Linda Corporán op 18-10-2009 om 12:09

Het is even schrikken als je de foto ziet, maar de jongen op de foto is de 11-jarige Pruthviraj Patil uit India die lijdt onder het weerwolfsyndroom. Omdat het voor de mensen in zijn dorp maar moeilijk de accepteren is, is de jongen niet vaak buitens huis te vinden.


Lees verder

De lijnen van Blaschko: een huid met strepenpatroon

door Linda Corporán op 18-10-2009 om 12:08

Nee, het is geen tatoeage wat je ziet, maar een zeldzaam fenomeen. De lijnen zijn vernoemd naar de Duitse dermatoloog Alfred Blaschko die het in 1901 voor het eerst vastlegde.


Lees verder

Olifantsziekte: mensen die letterlijk een olifantenhuid hebben

door Linda Corporán op 20-09-2009 om 17:23

De man wiens voeten je hier op de foto ziet, is slechts een van de 120 miljoen mensen die lijden aan een aandoening veroorzaakt door parasitaire wormpjes. De dikke huid en opgezwollen voet en tenen zijn bijna niet meer als zodanig te herkennen en dat heeft alles te maken met de zogenaamde olifantsziekte die hij heeft opgelopen.


Lees verder

Progeria: kind en al bejaard

door Linda Corporán op 03-09-2009 om 14:02

In het Grieks betekent progeria letterlijk ‘sneller ouder worden’. Dat is dan ook precies wat er aan de hand is bij het Hutchinson-Gilford Progeria Syndroom. Progeria is namelijk een zeldzaam, aangeboren syndroom dat het verouderingsproces in de vijfde versnelling zet en de patiënt nog hooguit dertien jaar te leven geeft. En dat allemaal door een piepkleine, genetische verandering.


Lees verder