Een klein ruw aanvoelend bobbeltje op je handen. Of je hebt er zelf last van of je kent wel iemand die er last van heeft: wratten.

Wratten zijn als het ware kleine, goedaardige tumoortjes. Ze voelen als eeltachtige plekjes aan. Een wrat bestaat uit bindweefsel met bloedvaten, deze wordt als het ware bekleed met een laagje epitheelweefsel (een weefsel wat je lichaam bedekt).

Wratten worden veroorzaakt door een virus. Er zijn wel dertig virussen die de bultjes kunnen veroorzaken. De veelvoorkomende wratten op je handen worden veroorzaakt door het humane papilloma virus. Dit virus kan abnormale celgroei van de huid en slijmvliezen teweegbrengen. Als je besmet bent met het virus, kan het drie tot zes maanden duren voordat er daadwerkelijk wratten op je vingers verschijnen.

Besmetting

Je kan besmet worden met het humane papilloma virus door huidcontact met iemand die last heeft van wratten. Vooral als een wrat open is gekrabt is deze zeer besmettelijk en verspreidt het virus zich gemakkelijk. Als je eenmaal wratten hebt gehad zal je op latere leeftijd geen wratten meer krijgen. Je lichaam is dan namelijk immuun voor het virus.

Andere wratten

Er zijn verschillende soorten wratten. De ‘gewone’ wrat zoals de meeste mensen hem kennen heeft de officiële naam Verruca Vulgaris. Vaak heb je er hier meerdere van op je handen en soms ook op je knieën, ellebogen en gezicht. De voetwrat, Verruca Plantaris komt voor op je voetzool. Dan is er ook nog een zogenaamde vlakke wrat die op een klein huidkleurig of lichtbruin bobbeltje lijkt. De Latijnse benaming is Verruca Plana, het is een hele kleine wrat waarvan er tientallen op je gezicht, armen of benen kunnen voorkomen. De waterwrat, Mollusca Contagiosa, is een haast doorschijnend bultje. Deze wratsoort kan je oplopen als je op blote voeten in het zwembad loopt. Tentslotte bestaat er ook nog de genitale wrat.

Uiteindelijk verdwijnen wratten vanzelf. Dit kan echter een aantal maanden duren. Veel mensen kiezen er, uit cosmetische overwegingen, dan ook voor om de wrat voortijdig te doen verdwijnen. Een huisarts kan dit doen door ze te bevriezen met een vloeibare stikstof of door ze weg te snijden.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:


Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 4 reacties.
Op 19-02-2018 om 13:35 door
bomembesysept
Op 29-09-2012 om 07:23 door
Linh
??? field mice ??????? ??? ?? (?????) ??????? ?? ??? ?????? ????? "where did you learn to kiss that way?"... [thanks to oksikemia ??? ??? ?? ????????]
Op 22-10-2011 om 13:00 door
ali
insmeren dagelijks een paar keer met chelidonium,dat is stinkende gauwe.Het is een onkruid dat overal groeit langs de wel .Het gele sap dat er uitkomt dagelijks opsmeren eenpaar keer per dag duurt wel even maar gaan wel weg. daar staat het om bekend ,lees het maar
Op 13-08-2011 om 15:29 door
onbekend
Ik heb al langer dan een jaar een wrat op mn wijsvinger hys 2x weggegaan en daarna weer terug gekomen tis een agressieve zeggen ze wat kan ik doen t is zo smeeriig :s