Je lichaam is een ware fabriek met je hart als grote aandrijfmotor. Normaal gesproken merk je er niets van dat je hart klopt. Maar het kan ook zijn dat dit wel het geval is. Je voelt dan duidelijk het kloppen van je hart, dit noemen we hartkloppingen.

Voordat we het gaan hebben over hartkloppingen, is het handig om je geheugen even op te frissen met betrekking tot de werking van het hart.

Het hart

Het hart is een grote spier die het bloed je lichaam rondpompt. Het hart bestaat uit vier ruimtes. De bovenste twee noemen we de boezems, de onderste twee holtes noemen we de kamers. De boezems en hartkamers worden gescheiden door hartkleppen. Doormiddel van elektrische schokjes die vanuit je zenuwstelsel worden gestuurd ontstaat er een regelmatig samentrekken van de hartspier. Het bloed wordt dan vanuit de boezems via de kamers het hart uitgepompt.

Normaal gesproken klopt een volwassen hart tussen de 60 en 70 keer per minuut. Als je je inspant kan het zijn dat je hartslag oploopt tot 150 tot 180 keer per minuut. Dit is bijvoorbeeld het geval als je heel erg hard de trap oploopt. Je bloed moet dan namelijk harder worden rondgepompt om het zuurstof sneller op de verschillende plaatsen te krijgen. Als je last van hartkloppingen hebt, kan het zijn dat je hart zo snel klopt als wanneer je inspant terwijl je dat niet doet. Het kan ook zijn dat je hart juist erg langzaam of onregelmatig klopt.

Het versnellen van je hart zonder dat je je inspant kan een vreemd gevoel veroorzaken. Mensen die wel eens last hebben gehad van hartkloppingen beschrijven het als een vervelend gevoel. Hartkloppingen duren normaal gesproken een paar minuten. Het kan ook zijn dat ze veel langer aanhouden. In extreme gevallen gaat het dan om uren of zelfs dagen. Dit komt echter weinig voor.

Snelle hartslag

Een snelle regelmatige hartslag kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld cafeïne, alcohol of stress. Een snelle onregelmatige hartslag kan door een hartziekte worden veroorzaakt of de ritmestoornis atriumfibrillatie, je hartspier trekt dan snel en ongecoördineerd samen.

Trage hartslag

Een trage hartslag betekent vaak niets bijzonders. Atleten kunnen namelijk een hartslag van 40 hebben. Toch kunnen het ook bètablokkers zijn die voor een trage hartslag zorgen. Dan is er ook nog de normale maar onregelmatige hartslag. Deze kan worden veroorzaakt door het gebruik van alcohol, cafeïne en door te roken en angst.

Bloedarmoede kan ook een oorzaak van hartkloppingen zijn. Als hartklopping samengaan met ademnood en pijn in de borst kan het zijn dat je een hartziekte hebt. Ook schildklieraandoeningen kunnen hartkloppingen veroorzaken.

Sophie Moerland