Het was eind voorjaar en de zon, zee en het strand lagen alweer op me te wachten. Om een beetje indruk te kunnen maken op de aanwezige dames aldaar, nam ik mij voor mijn spieren een beetje op te pompen met behulp van enige fitnessapparaten. Het zou mijn eerste keer zijn en dat heb ik achteraf geweten: enorme spierpijn de volgende dag. Maar hoe kwam dat dan?

Voor het eerste deel van de vraag zou je even het antwoord op de vraag “Wat is pijn?” kunnen lezen.
We weten dan nu dus dat spierpijn een pijnprikkel is die wordt waargenomen in een spier.
Maar hoe kom je daar nou aan?

Intensieve inspanning

Om te beginnen hebben alle spieren in het lichaam voedingsstoffen nodig om te kunnen werken. Dit zijn veelal koolhydraten zoals suikers(glucose, fructose ed.). Bij de verbranding van deze stoffen ontstaan energie en andere, niet bruikbare stoffen ofwel afvalstoffen. Een van deze afvalstoffen is melkzuur. Wanneer door een slechte doorbloeding het melkzuur sneller aangemaakt wordt dan het kan worden afgevoerd door het bloed, komt er een ophoping van melkzuur in je spieren. Als het melkzuur dan in aanraking komt met pijnpunten van de zenuwen, gaat er een signaal van je spieren door de zenuwen naar de hersenen en heb je spierpijn. Deze vorm komt vooral voor bij spierpijn bij een intensieve inspanning.

Verlate spierpijn

Er werd vanuit gegaan dat het principe van het melkzuuroverschot ook gold voor de verlate spierpijn, maar bij deze verklaring worden tegenwoordig door onderzoekers vraagtekens gezet. Een andere benadering voor de oorzaak van (verlate) spierpijn is dat bij een zware inspanning die je spieren niet gewend zijn, er kleine scheurtjes ontstaan in je spieren die voor de pijn zorgen. Deze scheurtjes worden door je lichaam herstelt en er wordt nieuw spierweefsel aangemaakt om de belasting de volgende keer beter aan te kunnen. Dit is ook een van de effecten van training.

Nuttig?

Buiten het feit dat spierpijn heel erg vervelend is, is het ook zeer nuttig. Spierpijn is een teken van overbelasting van je spier(en). Wat je dan niet moet doen is deze spier nog meer overbelasten. Daar zorgt dan die spierpijn voor; de pijn is een seintje dat er iets mis gaat en de spier dus wat rust nodig heeft om te herstellen.

De oplossing!

Het wil wel eens helpen als die spier na afloop van de inspanning gemasseerd wordt om de doorbloeding te bevorderen. Andere manieren om te zorgen voor een betere doorbloeding zijn het warm houden d.m.v. een bad of middeltjes die verwarmend werken.
Bij verlate spierpijn moet je je spier vooral rust gunnen om te herstellen. Dit betekent NIET dat je hem niet meer mag gebruiken, want als je dat doet wordt je stijf en duurt herstel alleen nog maar langer. Dus blijven bewegen voor een goede doorbloeding, zoals voor alles geld: met mate.

Edwin van der Winden