De afgelopen maanden was er geen nieuwsbulletin zonder een vermelding van de Q-koorts. Maar wat is het eigenlijk?

De Q-koorts is een bacteriële infectieziekte. De naam komt van het Engelse query wat vraag of vraagteken betekent. Toen de ziekte ‘ontdekt’ werd, was het namelijk nog niet duidelijk waardoor het werd veroorzaakt. Pas in latere onderzoeken werd de schuldige bacterie Coxiella burnetii gevonden.

De bacterie wordt veelal gevonden in door de mens gehouden dieren, niet alleen geiten en schapen, maar ook katten en honden. In principe komt de bacterie niet veel voor, maar als er veel dieren op dezelfde plek gehouden worden en het niet goed afgezonderd van de rest wordt, kan er dus een grote, verspreide besmetting ontstaan. Het is een van de meest besmettelijke infectieziekten die er is, omdat een mens al door één enkele bacterie besmet kan raken. Dus je kunt het al oplopen door in de buurt te zijn van besmette dieren. Het wordt verspreid door allerlei uitscheidingen van een dier, als je besmet stof inademt - bijvoorbeeld van een stal - kun je daar dus al ziek van worden. Daarnaast is het een bacterie met een lange levensduur, het kan bijna twee maanden overleven buiten een drager.

Overigens, niet iedereen die besmet raakt, wordt ook echt ziek. Soms kan je lichaam er simpelweg tegen. Als je wel ziek wordt, lijkt het meestal op een flinke griep. De infectie is goed te behandelen met antibiotica en dan ben je er na een week of twee wel weer vanaf. In sommige gevallen kan het voor complicaties zorgen, zoals een infectie aan de hartkleppen en een chronische vorm van de Q-koorts. Ook dan kunnen antibiotica een uitkomst bieden.

Robert Buurman