Het zal je maar gebeuren: je staat op een feest met die jongen/meid/man/vrouw te praten die je zo ontzettend leuk vindt, en dan… moet je naar de wc!! Wat nu? Ophouden is het beste. Eerst je gesprek afmaken en dan even tussendoor naar de wc. Maar wat nou als je dat niet kan? Veel mensen hebben wel degelijk moeite met het binnenhouden van hun urine. Ze laten het bij beetjes ongewild lopen!! Waarom?

Het probleem dat je je ontlasting met grote moeite, of soms helemaal niet kunt ophouden, heet incontinentie. Het is een erg lastig probleem, want je hebt geen controle over je lichaam, en je schaamt je natuurlijk dood! Het fenomeen incontinentie komt voor bij maar liefst 1 miljoen Nederlanders. Hiervan is maar liefst driekwart een vrouw. Bij “oudere” mensen (boven de 40 jaar) heeft maar liefst 1 op de 4 mensen last van dit probleem. Je hoeft je ervoor dus niet te schamen!

Wat zijn de oorzaken?

Incontinentie heeft ontzettend veel oorzaken, de meeste komen door problemen met het zenuwstelsel:

  • Dwarslaesie, door een beschadiging in je ruggenmerg komen de prikkels uit je hersenen niet goed aan in je kringspieren waardoor je hier minder controle over hebt.
  • Spina bifida, beter bekend als “open ruggetje”. Ook een afwijking, de ruggengraat is hier niet volgroeid en dus treden er ook problemen op in het doorsturen van de prikkels.
  • Multiple Sclerose, ook een aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Hierbij treden blaasproblemen op.
  • Een geestelijk handicap.
  • Anusatresie. Soms worden kinderen geboren zonder anus. Hier word een stoma (een zakje waar de uitwerpselen inkomen) aangelegd waarna chirurgisch een anus gemaakt word.
  • Zwangerschap, na een zwangerschap kunnen de bekkenbodemspieren verslapt raken, waardoor de sluitspier niet continu krachtig gesloten kan blijven.
  • Prostaatproblemen, een probleem van de mannen. Incontinentie komt het meest voor na een operatie aan de prostaat.
  • Dementie, kan opgevat worden als Geestelijk gehandicapt.
  • Blaasontsteking.

    Welke vormen heb je?

    Incontinentie komt in verschillende vormen voor. Je hebt inspanningsincontinentie, wat – zoals de naam al zegt – voorkomt als je je in moet spannen, bijvoorbeeld bij hoesten. Er kunnen zich dan kleine druppeltjes urine afscheiden. Bij druppelincontinentie druppel je heel lang na nadat je naar de wc geweest bent. Aandrangsincontinentie betekent dat je, zodra je de aandrang hebt om naar de wc te gaan, alles laat lopen. Soms voel je deze aandrang zelf niet eens en laat je voor je gevoel spontaan alles lopen. Het komt het meest voor bij mannen.
    Verder heb je nog ontlasting incontinentie, dit is ongetwijfeld de meest gênante vorm. Dit houdt in dat je je ontlasting zo maar kan laten lopen. Dit komt meestal omdat de sluitspier in de anus beschadigd is, hetzij door een scheur, hetzij door beschadigde zenuwen.
    Ook het juist niet kwijt kunnen van je ontlasting (obstipatie) wordt als incontinentie gerekend.

De meest bekende vorm van incontinentie is bedplassen, wat normaal gesproken alleen bij kinderen tot 9 jaar voorkomt. Als het kind emotioneel wordt, onder druk staat of bijvoorbeeld een onopgemerkte lichamelijke afwijking heeft, komt dit voor. De beste manier om dit probleem te verhelpen is om het kind te belonen als het goed gaat. Straffen wanneer het niet goed gaat heeft geen zin. Het kind midden in de nacht wakker maken zodat het kan plassen, heeft meestal een tegengesteld effect.

Wat doe ik eraan?

De beste oplossing tegen incontinentie is een bezoek aan de huisarts. Deze kan je verder helpen door extra onderzoek. Er bestaan verschillende hulpmiddelen. Een hulpmiddel is het incontinentieverband, dat naar gelang dikker of dunner kan zijn. Je kunt anti-geurmiddelen gebruiken tegen de urinegeur. Ook een optie is laxeermiddel. Hiermee kun je zelf regelen wanneer je je wilt ontlasten.
Verder zijn er nog medicijnen die ervoor zorgen dat de blaasspieren minder spannen, medicijnen die ervoor zorgen dat er meer water in de nieren opgenomen wordt, of alternatieve geneesmiddelen zoals Chinese kruidendrankjes.
Als je bij de huisarts bent, zal deze je zeker fysiotherapie voorschrijven. De bekkenbodemspieren kun je namelijk trainen waardoor het urineverlies minder zal worden.

Nick Vollebergh