Ruim twintig procent van de bevolking krijgt er in zijn leven een keer mee te maken. In de zomer komt het meer voor dan in de winter en voornamelijk komt het voor bij mensen van boven de zestig. We hebben het hier over Herpes zoster, of eigenlijk gordelroos. Wat is het, hoe kom je eraan en er weer af en waar heeft het zijn naam aan te danken?
Wat is gordelroos?
Herpes zoster of gordelroos is een huidinfectie en wordt door hetzelfde virus veroorzaakt als waterpokken, namelijk het Varicella Zoster virus. Eenmaal besmet met het waterpokkenvirus, raak je het virus niet meer kwijt. Het blijft namelijk in bepaalde zenuwcellen in het ruggenmerg aanwezig. Wanneer je weerstand van je lichaam wat lager is, kan het zijn dat het virus zelfs jaren later weer de kop op steekt.
Gordelroos treedt meestal op bij mensen na hun zestigste en begint vaak met jeuk, pijn en tintelingen. In de meeste gevallen is het een bepaalde plek, zoals rond de buik of taille. Omdat de uitslag vaak een soort van gordel vormt, kennen we Herpes zoster beter onder de naam gordelroos. Gordelroos kan echter ook op andere plekken voorkomen, zoals op het gezicht bij de neus, mond of ogen. In dat geval is het zeer raadzaam zo snel mogelijk de huisarts te raadplegen. De ogen bijvoorbeeld vormen een gevaarlijke plek omdat wanneer de ogen in contact komen met de infectie, die kan leiden tot blindheid als er niets aan wordt gedaan.
Symptomen van gordelroos
Gordelroos geeft vaak brandend en jeukend gevoel en gaat in sommige gevallen gepaard met een koortsig gevoel. Aan de huid zelf valt in de eerste fase nog niets te zien, want pas na een paar dagen is er sprake van een rode huiduitslag en vochtblaasjes. Deze blaasjes jeuken ontzettend en zijn daarnaast pijnlijk. De duur van de uitslag varieert van twee tot zes weken. De blaasjes veranderen op den duur in korstjes om vervolgens te verdwijnen. Wel kunnen er littekentjes achterblijven.Over het algemeen krijg je maar één keer gordelroos en geneest het uit zichzelf. Meestal krijg je van je huisarts pijnbestrijding en therapie voor de blaasjes. In de meerderheid van de gevallen geneest men zonder restverschijnselen. In het meest ongunstige geval, houden sommige mensen maanden of zelfs jaren last van een branderig gevoel. In zo’n geval is er sprake van wat men het post herpetische pijnsyndroom noemt, een langdurige nasleep van de infectie.
Is gordelroos besmettelijk?
Via het vocht uit de blaasjes op de huid kan het virus zich verspreiden. Gordelroos kan dan ook besmettelijk zijn. Een goede hygiëne kan verspreiding van het virus tegengaan of op zijn minst beperken. Ook anti-virale en andere medicijnen kunnen soms helpen. Als de gordelroos op een specifieke plek zit (in plaats van verspreid over het lichaam), is de kans dat het virus zich via de lucht verspreid is vooralsnog klein.