Het ene moment loop je te bibberen van de kou en het andere moment zweet je je bed uit. Tel daarbij nog eens verschillende andere ziekteverschijnselen op en de kans is groot dat je griep hebt.

Misselijkheid, koude rillingen, koorts, pijn, een loopneus, moeheid en hoofdpijn, het zijn allemaal verschijnselen die mensen met griep kunnen hebben. Je hebt een algeheel lamlendig gevoel wat binnen enkele uren op kan komen zetten. De ziekte begint dan vaak met hoge koorts en koude rillingen.

Griep is in feite een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus, het influenzavirus. Er zijn drie soorten influenzavirussen, influenza-A, -B en –C. Alleen het A- en B-virus veroorzaken ook daadwerkelijk de griep, het C-virus veroorzaakt een verkoudheid. Het virus zorgt voor een infectie aan de luchtwegen en is erg besmettelijk. De ziekte komt binnen via deze zelfde luchtwegen, het virus hecht zich dan aan cellen die in de bekleding van onder andere de neus zitten. Het dringt hier dan naar binnen, vermenigvuldigt zich en verspreidt zich door de rest van je lichaam.

Door hoesten, het geven van een hand of door met elkaar te praten kan het virus worden overgedragen. Het zijn virushoudende druppeltjes die door een potentiële zieke worden ingeademd. Vooral in gesloten ruimtes waar mensen dicht op elkaar zitten is de kans op infectie groot. Als je eenmaal het virus hebt opgelopen ben je van één dag voordat de ziekteverschijnselen optreden tot en met zes dagen erna besmettelijk.

Griepseizoen

Elk jaar vindt er een periode plaats waarin de griep volop heerst. Dit zijn acht weken tussen november en april. Binnen deze acht weken krijgt ongeveer 5% van de bevolking te maken met de influenza. Een gemiddelde winterepidemie zorgt in Nederland jaarlijks voor zo’n 1000 tot 2000 sterfgevallen. Dit zijn uitsluitend ouderen (65 jaar of ouder), mensen met een chronische aandoening zoals diabetes of een hartafwijking of zuigelingen. Ondanks het feit dat veel mensen jaarlijks te maken krijgen met de griep wordt er vaak onterecht gedacht dat iemand ‘een griepje te pakken heeft. In de meeste gevallen gaat het om een verkoudheidvirus. Bij een verkoudheidsvirus heb je uiteraard last van verkoudheid in combinatie met koorts en bijvoorbeeld moeheid. Als je last van griep hebt ben je echt ziek en heb je te maken met meer ziekteverschijnselen.

Bij een flinke griep is er helaas geen wondermiddel. Een paracetamol kan de koorts en pijn iets doen afnemen maar een antibiotica bijvoorbeeld helpt niet. Antibiotica helpt namelijk alleen maar tegen bacteriën en niet tegen virussen. De dokter zal adviseren om goed te rusten als je last van griep hebt en vooral uit te zieken. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg drinkt. Bij hoge koorts zweet je namelijk veel waardoor je meer vocht verliest dan normaal. Dit verlies moet door te drinken worden aangevuld. Om ervoor te zorgen dat anderen ook niet ziek worden is het belangrijk dat je je neus en mond bedekt als je niest of hoest. Regelmatig je handen wassen en papieren zakdoekjes gebruiken helpt ook. Na drie tot vijf dagen is de koorts en pijn meestal verdwenen, toch kan het nog wel een aantal dagen of zelfs weken duren voordat je je weer als daarvoor voelt.

Griepprik

Voorkomen dat je besmet wordt met het griepvirus is haast onmogelijk. Door gezonde te eten, voldoende te bewegen, regelmatig te ontspannen en genoeg te slapen kunnen de ziekteverschijnselen wel worden onderdrukt. Wat ook kan helpen is de griepprik, deze werkt echter wel preventief. De prik moet door de dokter worden voorgeschreven en vanaf eind oktober kunnen mensen zich laten inenten. Het zijn mensen die ouder dan zestig jaar zijn, mensen met een hart- en longaandoening, een nierziekte en diabetici, bedlegerige of sterk verzwakte mensen die in aanmerking komen voor de griepprik. Bij deze mensen kan een vrij onschuldig griepje namelijk grote gevolgen hebben. De griepprik bevat verzwakte of dode influenzavirussen. De kans dat je de griep krijgt wordt zo een stuk minder. Als je besmet wordt met een virus dat niet in de inenting zat wordt je alsnog ziek.

Sophie Moerland