Hoe zit het ook alweer. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd, maar betekent dit dan dat je juist geen suiker mag, of moet je juist meer suiker eten? Of heeft dit misschien helemaal niets met elkaar te maken?

De officiële naam van diabetes is diabetes mellitus. Als je diabetespatiënt bent kan je lichaam de bloedsuikerspiegel in je lichaam zelf niet in evenwicht houden. Normaal gesproken zorgt het hormoon insuline ervoor dat dit gebeurt. Als je diabetes hebt maakt je lichaam of geen insuline meer aan of je lichaam reageert niet langer op insuline.

Bloedsuiker

Bloedsuiker is niet de officiële naam, dat is bloedglucose. Glucose heb je nodig om je lichaam van energie te voorzien. Met deze energie kunnen je spieren en organen hun werk doen. Glucose krijg je binnen door koolhydraten te eten. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in zoete dingen zoals fruit en suiker, maar ook in aardappelen, brood, melk en sommige groenten. De koolhydraten die aan het voedsel worden onttrokken worden door het lichaam omgezet in glucose. De glucose komt in het bloed terecht als bloedsuiker en gaat naar alle lichaamscellen voor energie.

In een normaal werkend lichaam wordt er precies genoeg insuline geproduceerd om de glucose in je bloed te verwerken. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat je bloedsuikerspiegel altijd binnen bepaalde grenzen blijft. Bij iemand die diabetes heeft is dit niet het geval. De bloedsuikerspiegel loopt veel te hoog op omdat de insuline zijn werk niet goed doet. Er blijft dan te veel suiker in je bloed zitten, dit is erg ongezond. Je kan slechtziend worden, je bloedvaten kunnen worden aangetast waardoor de bloedsomloop niet meer goed is. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een diabetische voet. Doordat de bloedsomloop niet goed is, raken de zenuwen beschadigd waardoor je minder voelt in je voet. Kleine wondjes kunnen zo ontwikkelen tot ernstige ontstekingen. Daarnaast zijn er nog tal van andere mogelijke gevolgen voor diabetespatiënten.

Soorten diabetes

Diabetes betekent niet altijd dat je te veel suiker in je bloed hebt zitten. Er zijn namelijk verschillende vormen van diabetes. Deze type diabetes hebben verschillende oorzaken en in de meeste gevallen ook een eigen behandeling.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 ontstaat in het algemeen bij mensen die jonger dan dertig jaar zijn en ontwikkelt zich in zeer korte tijd. Bij deze vorm van diabetes maakt je lichaam geen insuline meer aan. Je bloedsuikerspiegel kan dan gevaarlijk hoog worden.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, dit betekent dat je eigen afweersysteem het probleem heeft veroorzaakt. Je afweersysteem zorgt er normaal gesproken voor dat schadelijke indringers in je lichaam worden opgeruimd. Bij deze vorm van diabetes zorgt het afweersysteem ervoor dat ook de cellen die insuline aanmaken worden aangevallen. Een patiënt met diabetes type 1 moet zelf insuline inspuiten om te kunnen leven. Dit gebeurt een paar keer per dag. Eerst moet je dan je bloedsuiker meten met een klein metertje die de waarde van je bloedsuiker aan de hand van een druppel bloed meet. Vervolgens kan je onder andere met een insulinepen insuline inspuiten.

Waardoor persoon a diabetes type 1 krijgt en persoon b niet, is niet helemaal bekend. Een genetische vatbaarheid voor de ziekte zou wel een rol spelen. Daarnaast is het een samenloop van omstandigheden, die nog niet volkomen bekend is.

Diabetes type 2

Bij deze vorm van diabetes wordt er te weinig van het hormoon insuline in je lichaam aangemaakt. Daarnaast reageert je lichaam ook niet goed op insuline. Dit heeft als gevolg dat je lichaam niet genoeg glucose uit je bloed kan halen waardoor je bloedsuikerspiegel te hoog blijft. Mensen die diabetes type 2 hebben, hebben vaak ook een ontregelde bloeddruk en vetstofwisseling.

Waar type 1 van diabetes zich in zeer korte tijd ontwikkelt heeft type 2 een lange aanloop. Zonder dat je het door hebt gaan er al dingen mis in je lichaam. Mensen waarbij deze vorm van diabetes wordt vastgesteld hebben vaak last van overgewicht, een hoge bloeddruk en cholesterol. Het is niet zo dat alleen dikke of ongezonde mensen last hebben van diabetes. Slanke mensen die gezond leven kunnen ook diabetes type 2 krijgen.

Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal naast voedings- en bewegingsadviezen medicijnen toegediend. Deze tabletten moeten de bloedsuikerspiegel op pijl krijgen. Soms moeten ze hierbij ook insuline gaan spuiten.

Zwangerschapdiabetes

Dan is er ook nog zwangerschapsdiabetes. Deze vorm van diabetes krijgt naar schatting van het Diabetesfonds één op de twintig vrouwen. In de meeste gevallen hebben ze tijdelijk diabetes. Deze ontstaat onder invloed van hormonen die tijdens de zwangerschap worden aangemaakt. Deze hormonen kunnen er voor zorgen dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline. Normaal gesproken wordt er daarom meer insuline in het lichaam aangemaakt. Bij vrouwen die last hebben van zwangerschapsdiabetes wordt er niet meer insuline aangemaakt. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel te hoog.

Behalve diabetes type 1, 2 en zwangerschapsdiabetes zijn er nog meer vormen. Deze lijken vaak op diabetes type 1 of type twee maar wijken net iets af.

Sophie Moerland