Iedereen kent wel iemand met een koortslip of heeft er zelf regelmatig last van. Behalve dat het pijnlijk is, is het ook nog eens heel erg besmettelijk.

Een koortslip is een infectie op je lippen of op de huid in de buurt van je lippen. De voortekenen dat de infectie er aan zit te komen zijn jeuk, een brandend gevoel of pijn op een bepaalde plek. Vervolgens zwelt dit plekje op. Het wordt rood en er ontstaan kleine blaasjes. Dit houdt één of twee dagen aan waarna de blaasjes opdrogen en er korstjes op het plekje ontstaan. Na ongeveer een week is het plekje weg en de koortslip genezen. Helaas is dit niet voorgoed, na een tijdje ontstaat er opnieuw een wondje, dit is vaak op dezelfde plek.

Herpes

Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex Virus (HSV). Dit virus kan in twee types worden verdeeld. Het HSV-type 1, dit virus veroorzaakt de koorstlip, het HSV-type 2 is de veroorzaker van genitale herpes, herpes rondom het geslachtorgaan. Andere varianten van het herpesvirus kunnen onder andere leiden tot de waterpokken, mazelen en gordelroos.

Als je last hebt van een koortslip zit het herpesvirus in de vocht van de blaasjes. Hierdoor is het erg besmettelijk. Door met iemand te zoenen, te knuffelen, of iemand een hand te geven die net met zijn handen aan de koortslip heeft gezeten of ander lichaamscontact hebt kan het virus op jou worden overgedragen. Ook door het gebruiken van dezelfde lippenstift kan het virus worden overgedragen. Het virus dringt dan je lichaam binnen via je huis of het slijmvlies. Als het blaasje is opgedroogd is het niet langer besmettelijk.

Actief

Als de koortslip verdwijnt, verdwijnt het virus niet. Het virus dringt zich namelijk de eerste keer binnen in de zenuwen van de huid. Het nestelt zich in de zenuwknoop van de huid. De koortslip ontstaat wanneer het virus actief wordt. Na ongeveer een week trekt het virus zich weer terug in de zenuwbanen van de huid. Meestal word je al op jonge leeftijd met het herpesvirus besmet. Sommige mensen zullen helemaal geen klachten van het virus ervaren maar in de meeste gevallen ontstaat er een infectie in de mond. Als het virus voor de tweede keer actief wordt ontstaat er de koortslip.

Ondanks het feit dat een koortslip niet te genezen is kan je er wel voor zorgen dat de kans dat de koortslip opnieuw ontstaat kleiner is. Dit kan simpelweg door gezond te leven en ervoor te zorgen dat je een goede weerstand hebt. Dit bereik je door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te slapen. Toch zul je het actief worden van het virus niet altijd kunnen voorkomen. Wanneer je door menstruatie, koorts of stress een verminderde weerstand hebt kan een koortslip weer op komen zetten. Ook zonlicht heeft een activerend effect.

Een koortslip remmen kan wel. Middelen met zinksulfaat of zinkoxide kunnen het proces van indroging van de blaasjes bevorderen, daarnaast kan het de jeuk en pijn bestrijden. Middelen met aciclovir remmen de groei van het virus.

Gevaarlijk?

In principe is een koortslip voor een volwassen iemand niet gevaarlijk, vervelend is het wel. Voor een baby daarentegen is een koortslip wel erg gevaarlijk. In het Engels wordt een koortslip ook wel ‘the kiss of death’ genoemd. Baby’s kunnen namelijk heel erg ziek worden als zij in contact zijn gekomen met het herpesvirus.

Sophie Moerland