Pijn in je rug, het verpest vaak je hele dag omdat elke beweging zeer doet. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is een hernia.

Hernia of eigenlijk Hernia Nuclei Pulposie is wanneer een tussenwervelschijf in je ruggengraat uitstulpt. Deze uitstulping drukt op een zenuw waardoor pijnklachten ontstaan. Deze pijnklachten hoeven niet perse in je rug te zijn. Het komt vaak voor dat de pijn uitstraalt naar je billen, één van je benen en soms zelfs je voeten.

Wervelkolom

In je rug zit je wervelkolom, deze wordt ook wel je ruggengraat genoemd. De wervelkolom bestaat uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, het heiligbeen (vijf wervels) en het staartbeentje (vier of vijf wervels). Al deze verschillende wervels zorgen ervoor dat je kunt bewegen. Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven. Deze schijven verhogen de elasticiteit en de bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom en bestaan uit een elastische kern die omgeven is door een vezelige ring.

Wat er gebeurt bij een hernia is dat er grote belasting is op de omhulling van de tussenwervelschijf, hierdoor scheurt deze en stulpt de geleiachtige kern naar buiten. De uitstulping kan dan op de zenuw drukken die tussen de wervels door het wervelkanaal verlaat (alle wervels komen bij elkaar in het wervelkanaal, hierin bevindt zich het ruggenmerg en de zenuwen). De zenuw raakt dan geïrriteerd of geprikkeld wat een enorme pijn kan veroorzaken Het meest voorkomende symptoom is lage rugpijn, maar dit kan ook uitstralen naar één been, beide benen, de rest van de rug of de voeten. Vaak gaat rugpijn vooraf aan de hernia. Deze pijn wordt erger wanneer je hoest, perst of niest. De pijn die in het been uitstraalt met soms een doof of prikkelend gevoel duidt vaak op een hernia. Soms ontstaat er krachtverlies in het been of lijkt het alsof het been slaapt.

Oorzaken

De meeste hernia’s (90%) komen voor in de onderste drie tussenwervelschijven. Om precies te zijn tussen de 4e en de 5e lendenwervel en tussen de lendenwervel en het heiligbeen. De overige 10% van de hernia’s komt een wervel hoger voor.

Slijtage aan de tussenwervelschijf vindt bij iedereen in zekere mate plaats. Leeftijd speelt dus een rol in het krijgen van een hernia. De omhulling van de tussenwervelschijf kan bijvoorbeeld sneller scheuren. Toch is niet duidelijk hoe een hernia precies ontstaat en wat de oorzaken zijn. In sommige families komen hernia’s meer voor. Het klopt niet dat mensen die erg zwaar werk doen vaker last hebben van een hernia. Het zijn namelijk ook mensen die kantoorwerk die last kunnen krijgen van een hernia. Toch wordt er wel vanuit gegaan dat bij zwaar tillen of een ongewone beweging een hernia kan ontstaan. Er ontstaat dan namelijk drukverhoging op de tussenwervelschijf.

Operatie

Het is een fabeltje dat alle hernia’s met een operatie verholpen zijn. 70-80% van de hernia’s gaat vanzelf. Door door te blijven bewegen en pijnlijke houdingen en bewegingen te vermijden kan een hernia in de loop van de tijd verdwijnen. Dagenlang in bed liggen is niet zinvol. Soms helpt een fysiotherapeut de patiënt met het herstel. Of een operatie wordt uitgevoerd verschilt per persoon. Als er een operatie wordt uigevoerd wordt ervoor gezorgd dat de uitstulping niet langer op de zenuw drukt. Behalve een operatie zijn er ook verschillende alternatieve behandelingen. Als de operatie achter de rug is wachten staan behandelingen door de fysiotherapeut de patiënt te wachten. Door oefeningen moet de rug weer belastbaar worden gemaakt.

Sophie Moerland