Een licht gevoel in je hoofd, dan zwarte vlakken, wat gezoem en dan ben je het even kwijt. Flauwvallen, iedereen heeft het wel eens in zijn omgeving meegemaakt. Vaak schrik je er enorm van, maar het valt -meestal- wel mee.

Syncope is de medische benaming voor flauwvallen. Het wordt veroorzaakt door een tijdelijk tekort in de bloedtoevoer naar hersenen. De hersenen krijgen dan niet genoeg zuurstof binnen, en reageren daarop door alle niet-essentiële functies stil te leggen. Als je bijvoorbeeld te snel opstaat wordt je wel eens licht in je hoofd en draaierig, dat is een hele lichte vorm van een tekort aan bloed in je hersenen. Vaak zakken mensen in elkaar, waardoor het lichaam horizontaal komt te liggen. In deze horizontale houding stroomt er sneller bloed naar de hersenen doordat de zwaartekracht minder tegenwerkt. Daardoor komen mensen vrij snel ook weer bij.

Er zijn een aantal oorzaken die het flauwvallen veroorzaken. Een emotionele gebeurtenis, het zien van bloed kan een verlaging van de bloeddruk veroorzaken en dan kan er minder bloed naar je hersenen stromen. Ook als je lang staat, het erg warm is of als je lang niet gegeten hebt. Dit alles kan je bloeddruk verlagen en je laten flauwvallen. Je hersenen zijn immers het hoogste punt van je lichaam, en de zwaartekracht helpt nou eenmaal niet mee.

Zoals gezegd valt het flauwvallen meestal wel mee, en zijn het zulke simpele oorzaken. Echter, het kan ook duiden op een hartziekte. Bij sommige aandoeningen kan er structureel minder minder bloed naar de hersenen gaan. Of men kan lijden aan een hartritmestoornis, waar de hartslag kan versnellen of vertragen.

Robert Buurman