Een wijkende haargrens of een cirkel dunner haar op je achterhoofd. Veel mannen krijgen er op enig moment in hun leven last van en zelfs sommige vrouwen kunnen er niet omheen: kaalheid.

Iedereen verliest elke dag haren, dit is een natuurlijk proces. Je verliest per dag tussen de vijftig en honderd haren. In plaats van de haren die je verliest komen er weer nieuwe haren bij, hierdoor word je niet kaal. Als je last hebt van veel meer haaruitval kunnen er kale plekken ontstaan. Dit kan blijvend zijn, dan spreek je van kaalheid.

Een mens heeft tussen de 100.000 en 150.000 haarzakjes op zijn hoofd waaruit haren groeien. In een haarzakje zit de wortel van je haar. Dit is het enige levende deel van je haar, je haar zelf is in feite dood weefsel. Elke haar zit tussen de drie en vijf jaar op je hoofd. In deze tijd groeit deze. Als de haar uitvalt dan bestaat er een zogenaamde rustfase en zal er ongeveer drie maanden geen nieuwe haar uit het haarzakje groeien. Een haarzakje produceert niet oneindig nieuwe haren. Het zakje kan ongeveer twintig haren produceren voordat deze afsterft. Theoretisch gezien zou je pas na zestig tot honderd jaar kaal kunnen worden. Toch zijn er een hoop mannen die rond hun twintigste al minder haar krijgen. Dit kan ook het geval zijn bij vrouwen.

Langzaam kaal worden betekent simpelweg dat je haarzakjes geen haren meer produceren. Er zijn ontzettend veel fabels over de oorzaak van kaal worden. Zo zou het komen omdat je je haren te hard borstelt of je haar ontzettend veel geverfd hebt in je leven, veel draaien in je slaap of vaak een pet dragen zou ook niet bevorderlijk zij. Dit allemaal is niet waar, kaalheid heeft in werkelijkheid te maken met het hormoon dihydrotestosteron.

Testosteron

Als je haarzakjes gevoelig zijn voor dihydrotestosteron dan ontstaat er een verminderde doorbloeding in het zakje. De groeifase van de haren wordt hierdoor verkort van drie tot vijf jaar naar enkele maanden. Een goede doorbloeding is namelijk belangrijk omdat de wortel in het haarzakje dan genoeg zuurstof en voedingsstoffen krijgt om te kunnen functioneren. Op deze manier is je haar misschien wel binnen een jaar uitgegroeid in plaats van vijf jaar. Een haarzakje heeft vervolgens nog het vermogen om gemiddeld negentien andere haren te laten groeien. Als deze net zo snel uitgegroeid zijn als de vorige haar kan het zijn dat je op je twintigste al langzaam kaal wordt. Of je haarzakjes gevoelig zijn voor dihydrotestosteron is erfelijk bepaald.

Het zijn vooral mannen die kaal worden. Mannen hebben namelijk meer van het hormoon testosteron in hun lichaam. Vrouwen kunnen ook (gedeeltelijk) kaal worden, dit kan na de overgang optreden. Het gebruik van sommige medicijnen of bij schildklierziekten of (na) een zwangerschap kan er meer haaruitval optreden. Deze laatstgenoemde redenen voor haaruitval zijn wel vaak tijdelijk.

Sophie Moerland