Ha...Haa...HAAA...nee, net niet. Je hebt het vast wel eens: je neus kriebelt en je voelt een nies al aankomen. Je bereidt je er helemaal op voor, maar dan komt hij net niet. Een advies wat mensen dan altijd geven is: kijk even in het licht, dan kan je zo niezen! En het wil inderdaad nog wel eens helpen. Maar wat is het mechanisme daarachter?
 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:

niezen, neus, stembanden, reflex, licht

Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 28 reacties.
Toon reactie
Toon reactie
Op 16-04-2011 om 09:03 door
Henk
Sommige mensen moeten niezen als ze in de zon of een andere lichtbron kijken. Zij 'lijden' aan het achooism syndroom (Autosomal Dominant Compelling Helio-Ophthalmic Outburst or ACHOO syndrome), tevens bekend als het photic sneeze reflex. De oorzaak hiervan in het feit dat er een reflex ontstaat als er een wisseling plaats vindt van een donkere naar veel lichtere omgeving. Op dat moment komen de zenuwen van ogen en neus op dezelfde plaats in de hersenen binnen, waarna een hevige prikkeling van de ogen een tintelend gevoel in de neus veroorzaakt, dat niezen tot gevolg heeft.[1] Een manier om een opkomende nies die dreigt te "mislukken" toch door te laten gaan is voor sommigen dan ook plots kijken in een lichtbron.
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 13-04-2010 om 18:42 door
Samira II
Ik alles een beetje vreemd gevonden. Nergers ik zien antwoordt staan. Mijn Nederlands nit zo goet. Ik hoop jullie begrijpt. Groetjes Samira II
Op 08-02-2009 om 11:40 door
Samira
Ja dat is ook bij mij ik snap het niet.

Ik krijg altijd die egvoel echt raar maar omdat het op internet staat vind ik het coool terijl ik het ook heb :D


bye

Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 21-11-2007 om 21:49 door
Anoniem
waarom krijg je kippenvel als je niest?
Op 13-06-2007 om 10:13 door
Andreas
Interessant stukje, vooral over het niezen als reactie op licht. Ikzelf kan niezen op commando. Als ik scheel naar het licht kijk voel ik gelijk al de niesprikkel, wat uiteindelijk resulteert in een niessalvo van 1,2 of 3 keer achter elkaar.

Gezien mijn ervaring, klint de 1e theorie van de gegeven 3 hierboven het meest logisch. Omdat scheel kijken en lichtval 2 oogprikkels zijn.

groet,

Andreas
Alkmaar

Op 25-05-2007 om 14:22 door
Matlijn
Ik vind het maar onzin, alle 3 klinken ze ongeloofwaardig. Die wetenschapers moeten nog maar even doorzoeken! Want dit kan natuurlijk niet. Groetjes Matlijn
Toon reactie
Toon reactie
Op 18-10-2006 om 03:03 door
Anoniem
Ik kom net van een artikel op wikipedia, ook over de niesreflex, waarin staat: "Dat de ogen uit de oogkassen zouden 'ploppen' bij geopende ogen tijdens het niezen is echter een fabeltje."
en op deze website lees ik: "Het is belangrijk dat je je ogen sluit, omdat anders de druk te groot wordt, en je ogen er weleens uit zouden kunnen schieten."

Grappig...maar ik hecht toch meer geloof aan wikipedia wat dat punt betreft ;-)
En dat doet me natuurlijk weer afvragen waarom er zo'n fabeltje op een site als deze aangeboden word ( wetenschappelijk artikel !? ).

Op 08-10-2006 om 21:29 door
Anoniem
kan het ook komen omdat je naar boven kijkt. vaak is het licht boven je. iig ik kijk dan naar boven. maar kan het dan ook niet zo zijn dat je dan je lichaam in een bepaalde stand hebt. bijvoorbeeld het strekken van je nek als je naar boven kijkt?
Toon reactie
Toon reactie
Op 11-05-2006 om 20:51 door
Debbie Bondt
hallo wij moeten een onderzoek doen voor school. en dit is 1 van de vragen. Wat gebeurt er als je neus niet meer werkt!
Maar we kunnen nergens een antwoord vinden kunne jullie ons helpen?

Groetjes Debbie

Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie