Het kan voorkomen dat een botbreuk niet meteen op een foto te zien is. Daardoor kan een diagnose gemist worden. Hoe komt het dat het soms enige tijd duurt voordat de röntgenfoto hierover duidelijkheid kan geven?

Het komt voor dat sommige botjes zo klein zijn, dat een breuk niet te zien is op de röntgenfoto. Dit kan het geval zijn bij breuken in de hand, zoals een breuk van het schippersbotje, of bij breuken in de middenvoetsbeentjes in de voeten.
Bij een breuk zal het lichaam na ongeveer twee weken weefsel (callus) maken om de breuk heen, om de twee delen van het gebroken botje aan elkaar te fixeren. Op die manier kunnen de twee bothelften niet verschuiven en heeft het lichaam alle tijd om de breuk te helen.

Dit weefsel dat dan na de breuk gevormd wordt, is wel op een röntgenfoto te zien, doordat het botje dan (tijdelijk) wat groter is geworden. Omdat het lichaam even tijd nodig heeft om dat weefsel aan te maken, kan het zijn dat een breuk pas na twee weken zichtbaar wordt op een röntgenfoto.

Hedwig Kikkert