De zonnebank. In de zomer ga je eronder om het bruine kleurtje te behouden, in de winter is de kunstmatige zon handig om van je bleke gezicht af te komen. Ideaal dus, als het niet slecht voor je huid zou zijn.

Er kan een kort antwoord worden gegeven op de vraag waarom onder de zonnebank gaan zo slecht voor je is: de kans op huidkanker wordt groter. In verschillende wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat er een verband is tussen zonnebanken en huidkanker. Zo neemt de kans op de dodelijkste variant van huidkanker, melanomen, met 75% toe als je voor je dertigste regelmatig onder de zonnebank gaat.

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) heeft bruiningsapparatuur in 2009 daarom op een lijst gezet van apparaten en stoffen waarbij bewezen is dat ze kanker veroorzaken bij mensen. Onder andere arsenicum en mosterdgas staan ook op deze lijst.

UV-straling

In een zonnebank zitten TL-lampen. Behalve dat deze lampen ervoor zorgen dat het erg warm wordt maken ze je huid ook bruiner. De TL-lampen in een zonnebank geven twee typen ultraviolette straling (UV-straling) af die kankerverwekkend kunnen zijn: UVA-straling en UVB-straling. Deze straling zit ook in zonlicht en zorgt ervoor dat je bruin wordt. De UV-straling van de zon zorgt ook voor de aanmaak van vitamines. De ozonlaag houdt een gedeelte van straling tegen. Tussen de TL-lampen en jouw lichaam zit geen ozonlaag en de straling komt direct op je lichaam terecht. Als je jezelf te lang blootstelt aan UV-straling kan dit negatieve effecten hebben zoals huidveroudering of huidkanker.

UV-straling kun je niet zien of voelen, pas als je huid tekenen van verbranding begint te vertonen. Zonnebrand wordt vooral veroorzaakt door UVB-straling. Als je huid te vaak en te lang aan UV-straling wordt bloot gesteld kunnen je huidcellen beschadigen. In de meeste gevallen worden deze cellen door het afweersysteem van je huid opgeruimd. Als je teveel beschadigde cellen hebt, door teveel zonschade, dan kunnen een paar ontspoorde cellen ontsnappen aan het opruimmechanisme van je afweersysteem. Deze cellen kunnen uitgroeien tot huidkanker.

Dubbelop

Onder de zonnebank gaan is extra slecht voor je huid omdat je je huid dan overbelast met UV-straling. Er raken dan namelijk niet alleen huidcellen beschadigd door de momenten dat je onder de zonnebank gaat, daarbij moet je ook nog de uren optellen in het dagelijks leven dat je wordt blootgesteld aan de zon. Een verbrande neus of nek op een van de eerste lentedagen ontstaat namelijk gemakkelijk. Ultraviolette straling van de zon en van zoneapparatuur moet dus bij elkaar op worden geteld.

Het betekent niet automatisch, dat je automatisch huidkanker krijgt als je veel onder de zonnebank gaat en regelmatig op het strand ligt. Er zijn verschillende factoren die de kans op een vorm van huidkanker verhogen. Mensen met een lichte huid kunnen sneller huidkanker krijgen. Zij hebben namelijk minder pigment in hun huid en juist dat pigment beschermt tegen UV-straling. Als je in je jeugd overmatig bent blootgesteld aan UV-straling loop je een verhoogd risico en naarmate je vaker verbrandt neemt het risico op huidkanker ook toe. Belangrijk is dus om niet te veel onder de zonnebank te gaan maar zeker ook om niet te vaak in de 'normale' zon te gaan.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:


Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 4 reacties.
Op 13-12-2010 om 20:22 door
Annet
Deze dame, mevrouw Sophie Moerland, heeft werkelijk waar geen idee waarover zij het heeft. Het is zeer teleurstellend dat een site met de naam "Hoe werkt mijn lichaam" met een dergelijk onbezonnen verhaal komt. Tussen de TL lampen en jou lichaam zit geen ozonlaag?? Ik heb werkelijk waar nog nooit zo'n bezopen argument gelezen waarom de zonnebank verschilt van de natuurlijke zon. Er is namelijk geen enkel verschil tussen natuurlijk en kunstmatig zonlicht en zoals de zon qua kracht verschilt afhankelijk van ondermeer de plek op aarde kunnen lampen qua specificaties een verschillende zonnekracht bezitten. In de huidige zonneapparatuur is die vergelijkbaar met de zonnekracht aan de spaanse kusten in de zomer tussen 12 en 15 uur. Tot slot wil ik er nog subtiel op wijzen dat de natuurlijke zon al bijna 20 jaar in de hoogste risico categorie zit voor wat betreft de IARC lijst waar u naar verwijst. De indeling is overigens niet van het IARC (uw artikel barst echt van de fouten) maar van de WHO en daar staan ook rode wijn en bijvoorbeeld zoute haring op. Ga u in het vervolg aub toeleggen op zaken waar u wel verstand van heeft alhoewel ik echt sterk betwijfel of die wel bestaan! De zonnebank is identiek aan de echte zon en deze kan met name in de wintermaanden enorm bijdragen aan onze gezondheid mits dit met verstand wordt gedaan. Lees eens wat vitamine D voor u kan betekenen en dan met name wat een tekort hiervan voor schade aan uw lichaam kan aanrichten en u zult beamen dat mevrouw Sophie Moerland de klok heeft horen luiden maar totaal niet weet waar de klepel hangt! 75% verhoogde kans op huidkanker?? Aub volg mijn advies op, stop met deze onzin en koop twee oudejaars loten ipv het gebruikelijke ene lot, daarmee verhoogt u namelijk de kans op het winnen met wel 100%.......
Op 12-12-2010 om 21:41 door
Jack
www.vitaminedtekort.nl
Toon reactie
Op 12-12-2010 om 21:28 door
Jack
Een achterhaald verhaal. De Nederlandse gezondheidsraad heeft in opdracht van Minister Klink een zeer uitgebreid onderzoek verricht n.a.v. dit verhaal uit 2009. Conclusie is, er is geen verschil tussen de echte zon en de zonnebank. UV licht is UV licht, zo simpel is dat en ja overdaad schaad. Nu 1 jaar later blijkt dat zonlicht juist wel goed is voor de mens en kan helpen, vele vormen van Kanker te voorkomen, o.a. borstkanker. Zie voor informatie over de voordelen van de zonnebank en de echte zon: http://www.youtube.com/watch?v=QGdsqIyRpmU&feature=channel http://www.nieuwamsterdam.nl/zonnen-mag