Rode vlekken, mee-eters en witte etterende kopjes. Acne, het is vrij onschuldig maar je wordt er vaak wel ontzettend onzeker door.

Acne, of ook wel jeugdpuistjes komen bij de meeste mensen tussen hun vijftiende en vijfentwintigste voor. Het zijn ontstoken of verstopte talgkliertjes. Talgkliertjes zitten overal in je huid behalve in je handpalmen en voetzolen. Niet overal komen er evenveel talgklieren voor, op je voorhoofd, kin en hoog op je rug bevinden zich de grootste talgklieren. Talg maakt een vettige stof aan en heeft verschillende functies: het beschermt je huid tegen bacteriën en schimmel, het gaat uitdroging tegen en geeft het een kenmerkende geur.

Als de talgkliertjes verstopt raken ontstaan er mee-eters, comedonen. Er vormt zich dan een wit bultje op de mee-eter, na een tijdje kan het witte bultje zwart worden dit noemen we een open comedon. Als de mee-eter uiteindelijk ontsteekt dan wordt het een rood puistjes waar vaak een puskop op komt die geel is van uiterlijk. Deze mee-eter noemen we een gesloten comedon. De opening van de mee-eter is dan namelijk volledig afgesloten.

Wat vaak heel verleidelijk is, is het uitdrukken van het puistje of mee-eter. Toch is dit een van de slechtste dingen die je kan doen. Door aan het puistje te zitten kunnen er namelijk gemakkelijk nieuwe puistjes en littekentjes ontstaan. De wand van de talgklier kan namelijk scheuren en de inhoud van het puistje komt dan in de huid ernaast terechtkomen. Alleen open-comodeonen kan je voorzichtig uit proberen te drukken. Gebruik dan niet je nagels maar de zijkant van je vingers en zorg ervoor dat je handen schoon zijn.

Hormoonverandering

Vooral in de puberteit heb je last van puistjes. Hoe het precies komt dat je juist dan last hebt van acne is niet helemaal bekend. Tijdens je puberteit heb je wel te maken met hormoonverandering, hierdoor gaan je talgkliertjes meer talg aanmaken en wordt je opperhuid dikker. Je hebt dan te maken met veel talg en huidschilfers die ervoor kunnen zorgen dat je talgkliertjes verstopt raken waardoor jeugdpuistjes ontstaan.

Er zijn verschillende factoren die het ontstaan van puistjes bevorderen. Bepaalde vette en afsluitende make-up, reinigingscrèmes en haarwax kunnen acne verergeren. Daarnaast kunnen genetische factoren, psychologische stress, hoge vochtigheidsgraad van de omgeving en druk door kleding van invloed zijn op de ernst van acne. Er wordt ook wel gezegd dat bepaalde voeding invloed heeft op acne. Zo zou je door varkensvlees, chocolade of patat te eten meer last krijgen van acne. Dit is echter nooit bewezen.

Puistjes verdwijnen op den duur vanzelf, dat betekent niet dat ze niet meer terug komen. De dokter kan verschillende crèmes adviseren die de verschijnselen helpen verminderen. Daarnaast is het belangrijk om je huid met rust te laten. Extreme vormen van acne vragen om een ingrijpendere behandeling. Bij de meeste mensen komt acne na hun puberteit niet tot amper nog voor. Toch zijn er ook sommige volwassenen die nog last hebben van jeugdpuistjes. Dit kan een heel erg negatief effect hebben op het zelfbeeld van de persoon. Ook jongeren kunnen hier last van hebben. Fysiek is acne vaak geen ernstige aandoening maar mentaal kan je er flink last van hebben.

Sophie Moerland