De spijsvertering is het proces waarmee de voeding (spijzen) die je inneemt wordt verteerd. Je spijsvertering begint al zodra je iets in je mond stopt. Wanneer je dit doet en begint te kauwen, komt er namelijk al speeksel vrij met daarin enzymen die de spijsvertering in werking zetten.
De peristaltische beweging
De kleine brokjes die na het kauwen overblijven van het voedsel vermengt met speeksel worden vervolgens makkelijk door je tong zo je slokdarm ingeduwd. Dit kan dankzij een naar beneden duwende reflex, de peristaltische beweging genoemd. Zo komt je voedsel vanuit je slokdarm in de maag terecht en zou je als je zou willen ondersteboven kunnen eten. Eenmaal in de maag wordt het voedsel vermengt met maagsap en wordt beetje bij beetje je eten steeds kleiner gemaakt. De brij die ondertussen is ontstaan, komt vervolgens in je dunne darm.
De dunne darm
In je dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats, want hier wordt je eten afgebroken tot kleine voedingsstoffen als koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Deze gebruikt ons lichaam als bouwstof en energie om te herstellen, zichzelf te onderhouden en om te groeien. Dat maakt onze spijsvertering dan ook zo ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en hoe we ons voelen. Zoals je kunt raden zijn we er nog niet, want ook in de dikke darm worden nog de laatste voedingsstoffen, als zouten en vocht, opgenomen. Wat er dan overblijft zijn onverteerbare resten welke in je endeldarm worden opgeslagen en uiteindelijk je lichaam verlaten als ontlasting. Dit proces noemt met ook wel stoelgang. Ook hierbij geldt dat dat bij de ene persoon beter gaat dan bij de andere.
Simpel maar belangrijk
Het lijkt allemaal heel simpel: je eet en drinkt wat en dit komt er uiteindelijk weer uit. Toch spelen naast je maag-/darmkanaal ook andere organen een belangrijke rol bij je spijsvertering. Zo produceren organen als je lever, galblaas en alvleesklier sappen, zoals o.a. gal en alvleeskliersap. Deze sappen helpen bij de afbraak van het voedsel en doen hun werk in het begin van de dunne darm, de twaalfvingerige darm.