Een van de behandelingen die vaak wordt toegepast bij kanker is chemotherapie. Het is een zware behandeling, die veel vergt van het lichaam. Bij deze behandeling vallen chemische stoffen de kankercellen aan.

Bij kanker is er een abnormale groei van 'zieke' cellen. De stoffen die gebruikt worden bij chemotherapie, de zogenaamde
cytostatica, remmen de deling van de cellen. Hierdoor zal de kanker minder snel of niet kunnen groeien en gaan de kankercellen dood.

Helaas maken de cytostatica geen onderscheid tussen zieke kankercellen en gezonde lichamscellen. Hierdoor worden dus ook je normale cellen aangevallen en krijg je last van bijwerkingen. De bijwerkingen ontstaan vooral in die delen van je lichaam waar de cellen zich snel delen. Je kan daarbij denken aan je haar en slijmvliescellen. Hierdoor kunnen patienten last krijgen van kaalheid en pijnlijke plekken in de mond. Niet iedereen heeft hier evenveel last van. Een aantal andere bijwerkingen van chemotherapie kunnen zijn:

  • Te weinig bloedcellen. Dit heeft ermee te maken dat de cytostatica ook veel invloed hebben op het beebnmerg, de plaats waar de bloedcellen worden gemaakt. Hierdoor kan bloedarmoede ontstaan, een verminderder weerstand voor infecties en meer kans op bloedingen.
  • Vermoeidheid, waardoor je je misschien minder goed kunt concentreren en meer vergeet.
  • Veranderingen in de menstruatie. Bij vrouwen kan de ongesteldheid onregelmatig worden, verdwijnen of juist veel heviger worden.
  • (Tijdelijke) onvruchtbaarheid.
  • Misselijkheid en braken.

Gelukkig kunnen de gezonde cellen zich meestal weer herstellen. Daarom worden er vaak pauzes gehouden in de behandeling met chemotherapie. In deze tijd kunnen de gezonde cellen zich weer opbouwen, zodat deze cellen niet ook dood gaan. Sommige gevolgen van cytostatica kunnen wel blijvend zijn, zoals onvruchtbarheid.

Er zijn verschillende soorten cytostatica, die elk op een ander deel van de celdeling ingrijpen. Hierdoor kan het zijn dat de ene soort cytostatica wel werkt bij een eerste soort kanker, maar niet bij een tweede. Verschillende soorten kanker zijn dus gevoelig voor verschillende soorten chemische stoffen.

De chemotherapie kan via de mond (oraal), direct in de bloedbaan (intraveneus), in de huid (subcutaan) of in de spier (intramusculair) worden ingebracht. Afhankelijk van hoe het wordt ingebracht, heeft de chemotherapie een lokaal of een systemisch effect. Systemisch wil zeggen dat de chemotherapie in je hele lichaam komt, en niet tot een bepaalde plaats beperkt blijft.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:

kankercellen, cytostatica, kaalheid, bijwerkingen, chemotherapie

Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 7 reacties.
Toon reactie
Op 07-01-2012 om 09:04 door
manus
Ik ben dieabeet patlent type 2 lk heb 6 gemo keuren gehad heeft dlt invloed op myn suker spiegel en wanneer is myn lichaam weer gemo vry
Toon reactie
Op 25-09-2010 om 23:23 door
Jan
kreeg plotselingeind maart j.l c.l.l. had nog maar een hb van 2.7,nieuw bloed toegediend en de moeheid was verdwenen,maar moest wel om de 3 weken,na 4 x bloed te hebben gehad en 3 gemokuren,er staan er 6 voor,was het hb weer gestegen naar bijna 7 en is de arts gestopt met de gemo,ben nu al bijna 3 maanden vrij van moeheid en zo te merken,gaat het prima en blijft het hb gehalte op pijl,eet wel zo veel mogelijk ijzerhoudende produkten en voel me goed daarbij. nog even dit,heb geen bijwerkingen gehad van de gemo kuren. zijn er mensen die met dit zelfde probleem zitten??
Op 27-02-2009 om 08:24 door
Ina
Is er bij borstkanker ook een orale chemo therapie
Op 25-01-2008 om 09:39 door
hexster
hoi hoihohinhi0nhj
Toon reactie