Iedereen die ooit heeft gerookt of nu nog steeds rookt weet het! Het is heel erg moeilijk om ermee te stoppen. Er is bij rokers meestal zowel een lichamelijke als een geestelijke verslaving. Sinds een paar jaar zijn er middelen op de markt om je te helpen bij het stoppen. Een type daarvan zijn de nicotinepleisters. Deze pleisters moeten afrekenen met de lichamelijke verslaving, maar hoe doen ze dat?

Bij het roken van sigaretten komt nicotine in je lichaam. Nicotine (C10H14N2) is een chemische stof (een alkaloïde). Net als bijvoorbeeld cafeïne heeft deze stof invloed op het menselijk lichaam. Telkens als je een sigaret rookt, krijg je een "nicotine-boost", waardoor je je lekkerder gaat voelen. Nicotine zorgt namelijk onder andere voor een toename van adrenaline.
Als de nicotine weer langzaam uit je lichaam verdwijnt, krijg je steeds meer trek in een sigaret.

Stoppen met roken
Wanneer je stopt met roken, krijg je geen nicotine meer binnen. Je lichaam was er zo aan gewend geraakt, dat je je dan heel slecht gaat voelen. Je kan last krijgen van bijvoorbeeld zweten, concentratieproblemen of hoofdpijn.
Om het stoppen makkelijker te maken, zijn er nicotinepleisters. Deze pleisters geven telkens een beetje nicotine af aan je bloed. Dit doen ze heel gelijkmatig, waardoor je (lichamelijk) geen zin krijgt in een sigaret. Daardoor kan je je meer richten op de geestelijke verslaving.

Afbouwen
Om je lichamelijke verslaving af te bouwen, kan je steeds lichtere pleisters gebruiken. Zo wordt er telkens iets minder nicotine afgegeven, waardoor je lichaam er langzaam aan kan wennen dat er minder nicotine is. Totdat je uiteindelijk ook kan stoppen met de pleisters.

Elk jaar proberen miljoenen mensen te stoppen met roken. Slechts 10% van de mensen slaagt daarin. De meeste mensen beginnen na een week weer, mede doordat nicotine hun lichaam helemaal overhoop heeft gehaald.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:

nicotine, verslaving, pleisters, sub, nicotinepleisters

Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 23 reacties.
Toon reactie
Op 10-02-2009 om 10:32 door
margreeth
je kunt de pleister er s,nachts afhalen.
dan slaap je beter.
ik heb last van te weinig adem, lijkt op hyperventileren, als ik de pleister s,morgens weer op plak.
weet iemand hoe dit komt en heeft evt een alternatief?

Toon reactie
Op 16-12-2008 om 14:01 door
Anoniem
Je moet de pleisters 's nachts afdoen! Anders krijg je allemaal nare nachtmerries en andere ellende! Staat ook in de bijsluiter.
Op 07-03-2008 om 00:50 door
Anoniem
Ik zou het zo snel mogelijk afbouwen! Na ECG in ambulance met bloeddruk of the chart --> door de nicotinepleisters nu helemaal gestopt! Zonder enig probleem!! Het zit gewoon tussen de oren, toegegeven het is wel een ideale manier om eerst van de houding van het roken af te komen zonder dat het je gelijk lichamelijk zwaar valt
Op 23-01-2008 om 19:13 door
cor
hoe mot ik nicotine pleisters gebruiken, smorgens ,smiddags of savonds en wat
wat is de afbouw,Mijn huis arts kan mij hir geen antwoord op geven.
groetjes cor

Toon reactie
Toon reactie
Op 13-12-2007 om 08:56 door
samo
kan je een pleister ook op je eikel plakken aangezien dat het meest gevoelige plek is van mijn lichaam
Toon reactie
Op 24-11-2007 om 14:21 door
Anoniem
Ik heb net een paar dagen me amandelen laten verdwijnen en ik rook al een paar jaar dus het is moeilijk nu te stoppen, maar voor 1 keer en ik hoop ook de laatste laat ik me overtuigen door die pleisters en kijken of hun mij kunnen helpen
Op 21-08-2007 om 14:14 door
carine
ik heb nu geprobeerd te stoppen met roken door nicorette kauwgom.
Hiervan werd ik steeds misselijk maar dat staat ook op de bijsluiten als bijwerking. Maar bijwerkingen gaan toch meestal over na 2weken maar ben nu al 5 à 6 weken bezig en heb dit nog steeds.
Mijn vraag is of je dit ook hebt met nicorette pleisters?

Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 17-05-2006 om 14:27 door
Jos
Nicotinepleisteres werken bij mij goed. Zo heb je geen last van die verschrikkelijke afkick en kom je de dagen wel goed door zonder sigaret. Belangrijk van eerst goed te beseffen dat je enkel nog rookt omdat je nicotine-verslaafd bent. Als je nog steeds denkt dat de sigaret je 'geluk' brengt of op een of andere manier iets positiefs bijdraagt aan je leven, dan lukt het stoppen gewoonlijk niet. De Nicotinepleister doe ik 's nachts uit, nadat ik in bed lig, anders slaap ik niet. 's ochtends snel in de douche en dan onmiddellijk nieuwe plijster op, anders een gebrek aan nicotine met als gevolg zin in een sigaret.
Toon reactie
Toon reactie
Op 21-09-2005 om 10:54 door
sisi
kan je de pleisters gebruiken als je zwanger bent?
Toon reactie
Op 13-07-2005 om 16:28 door
Anoniem
Leuk antwoord, wist ik niet
Op 13-07-2005 om 16:27 door
Anoniem
Is het echt niet stiekem placebo?
Toon reactie