Een bobbeltje of een raar plekje op een van je borsten. Al snel denk je het ergste en lijkt borstkanker de enig mogelijke verklaring. Toch hoeft dit niet zo te zijn.

Jaarlijks krijgen zo’n 12.000 vrouwen te horen dat zij borstkanker hebben. Borstkanker is dan ook de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Een op de acht vrouwen heeft namelijk de kans om zelf geconfronteerd te worden met de ziekte. 75% van de vrouwen bij wie borstkanker wordt ontdekt is ouder dan 50.

Borstkanker kan op verschillende plaatsen in de borst ontstaan. Zo kan het zijn dat de eerste kankercellen in melkgang of melkklieren ontstaan. De meest voorkomende vorm van borstkanker is een ductaalcarcinoom. De kanker ontstaat dan in de melkbuisjes van de borst. Deze vorm van borstkanker is in de meeste gevallen van buitenaf goed te voelen. Er ontstaat een harde knobbel op de borst. Er zijn ook vormen van borstkanker waar de kanker niet voelbaar is. Dit is het geval bij ductaalcarinoma in situ. De kanker ontstaat in de melkgang van de borst en is nog niet buiten de grenzen van deze melkgang gegroeid. Als deze vorm van kanker wordt ontdekt is dit in het beginstadium. De ontdekking zal door een röntgenfoto zijn en in veel gevallen tijdens een bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Bij een ductaalcarcinoom is het een verandering in de borst die kan wijzen op de ziekte. Vaak gaat het dan om een knobbeltje, een verdikking. Dit bobbeltje komt in verschillende vormen voor. Het kan zijn dat het bobbeltje als een knikker aanvoelt en het onder je vinger wegglijdt als je erover heen gaat. Daarentegen kan het ook een plekje zijn dat enkel wat stugger of harder is dan de rest van het borstweefsel, of een verdikte schijf.

Afwijkingen

Behalve het bekende bobbeltje zijn er nog een hoop afwijking die ook op borstkanker kunnen duiden:

-een pijnlijke borst waar het klierweefsel anders dan normaal aanvoelt. Je moet dit niet verwarren met de pijnlijke borsten die je bijvoorbeeld ook kan hebben tijdens je ongesteldheid. Het is een pijn die niet weggaat. -een tepel die recentelijk is ingetrokken -een veranderde tepel. Zo kan deze roder zijn, schilfertjes bevatten of plekjes hebben die op eczeem lijken. -een bloederige of bruine substantie die uit de tepel komt -kuiltjes of duikjes in de huid van de borst -een wondje dat niet geneest

Niet elke afwijking betekent gelijk dat je kanker hebt. Goed om te weten is dat je borsten met daarin de melkklieren omringt door vet- en bindweefsel en borstklierweefsel niet helemaal glad zijn. Als je goed voelt, zullen je borsten een beetje bobbeling aanvoelen. Dit is bij iedereen anders. Als je meer borstklierweefsel in combinatie met vet- en bindweefsel hebt, zullen je borsten stugger en bobbeliger aanvoelen. Belangrijk blijft het wel om je borsten goed in de gaten te houden.

Als er iets verandert aan je borsten kan dit een aanwijzing zijn dat er kankercellen in een van je borsten zitten. De enige manier om hier zekerheid over te krijgen is door naar de dokter te gaan. Deze zal een lichamelijk onderzoek zijn. Als hij het ook niet helemaal vertrouwt zal er een nader medisch onderzoek komen. Doormiddel van medisch onderzoek kan een arts bevestigen of je vermoedens kloppen. De resultaten van het onderzoek zullen dan uitwijzen of je borstkanker hebt en of de verandering in je borst goed- of kwaadwaardig is.

Sophie Moerland