Als je verkouden bent en je neus vol zit, weet je eigenlijk pas wat je mist. In je neus zitten de cellen die verantwoordelijk zijn voor je reukzintuig. Geur speelt een belangrijke rol in ons leven. De parfumindustrie draait een miljardenomzet, en je zit nooit echt lekker op een toilet dat ruikt.

Boven in de neus zit ons reukorgaan, ook wel het reukepitheel genoemd. Op dit epitheel zit een laag slijm met daaronder de zintuigcellen. De lucht die we inademen moet eerst door deze laag slijm heen en komt dan aan bij de zintuigcellen, waar de stofjes uit de lucht aan deze cellen binden. De binding aan de zintuigcellen zet een reeks reacties op gang, waardoor een signaal ontstaat dat naar de hersenen wordt geleid. Eenmaal in de hersenen aangekomen, wordt aan dit signaal een betekenis gegeven. Deze geur kan als lekker waargenomen worden, maar kan je ook waarschuwen voor bijvoorbeeld bedorven voedsel of brand.

Aanpassing
Misschien is het je zelf ook al eens opgevallen dat je neus zich aan kan passen. Wanneer je bijvoorbeeld een kamer binnenkomt waar een bos geurende bloemen staat, ruik je dat meteen. Maar nadat je een paar minuten in de kamer hebt gestaan, merk je dat je de bloemen helemaal niet meer ruikt. Dit komt doordat je neus zich gaat adapteren. Na één minuut in de kamer te hebben gestaan, ruik je nog maar de helft van wat je rook toen je net de kamer binnenkwam. Hierna gaat dat adapteren een stuk langzamer. Het aanpassen van je neus ontstaat doordat er steeds minder signalen aan de hersenen worden doorgegeven.

Primaire geuren
Hoewel je misschien wel miljoenen verschillende geuren kan ruiken, zijn er in feite maar duizenden verschillenden. Deze duizend worden de primaire geuren genoemd. Alle anderen geuren die je waarneemt, zijn eigenlijk een mengsel van de primaire geuren. Dit kan je vergelijken met kleuren. Er zijn drie primaire kleuren geel, blauw en rood. Alle andere kleuren zijn mengsels van deze kleuren. Zo is het ook met de verschillende geuren.

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:

geuren, primaire, neus, laag, zintuigcellen

Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 26 reacties.
Op 08-05-2017 om 10:52 door
bomembesysept
Op 02-12-2016 om 12:06 door
sammi
heyy, kunnen jullie misschien mijn vraag beantwoorden?? Waarom went je neus het snelste van alle zintuigen aan de prikkel geur? alvast bedankt
Op 29-03-2012 om 14:30 door
Hoipipeloi
Leerzame site!!!
Toon reactie
Toon reactie
Op 07-01-2011 om 21:52 door
katy perry
koekel je bent volgens mijn in, de waar ik ben in jaar 1010, geboren en ik was de eerste, klasse ruiker.
Op 14-05-2010 om 16:48 door
spirit
heey, kunnen jullie mijn vraag beantwoorden??? vraag: - zintuigcellen die reageren op geurende gassen... alfast bedankt
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 28-01-2010 om 11:27 door
koekel
ik ben eerste klasse ruiken
Toon reactie
Op 06-01-2010 om 03:52 door
Twink
Sinds ik de betablokker propanolol gebruikte, rook ik niets meer. Ben ermee gestopt en na jaren ging er een [geur]wereld voor me open. Nu gebruik is bisoprolol, zelfde verhaal. Ik ruik helemaal niets meer. En dat is een flinke domper op de korte vreugde die ik beleefde aan het weer kunnen ruiken. En het valt me op dat in elke reclame over eten, wasmiddelen, parfums etc, het gaat over hoe heerlijk alles ruikt!.Ik mis het ruiken verschrikkelijk, maar niet kunnen zien of horen lijkt me nog veel erger. Wens iedereen met een amnosia sterkte toe.
Op 07-05-2009 om 09:25 door
kees
De informatie is wel goed meer heel veel niet..
Slechte informatie.. En een Slechte site...

Kees... ( Dit is een hack site en heeft verkeerde informatie )

Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 08-01-2007 om 10:18 door
Anoniem
Ik heb iets gehad aan dit
Toon reactie
Toon reactie
Toon reactie
Op 05-10-2006 om 10:26 door
Anoniem
hallo,,
hebben juliie ook informatiie over oog reflexen?!
alvast bedankt
B@ssiie

Toon reactie
Op 20-09-2005 om 19:57 door
Anoniem
als je blijft proberen elke dag minstens een uur met je neus te ademen dag gaat het vanzelf wel
Toon reactie