Bij de dokter is je bloeddruk vast wel een paar keer gemeten. Ook door de overheid wordt er steeds meer aandacht aan besteed. Het is inmiddels wel duidelijk dat het erg belangrijk kan zijn om je bloeddruk op een gezond niveau te houden. Hoe hoog kan je bloeddruk nou worden voordat het gevaar oplevert voor je lichaam?

Wanneer je bloeddruk wordt gemeten, worden er altijd twee waarden gemeten: de bovendruk (systolische druk) en de onderdruk (diastolische druk). De bovendruk is de druk wanneer het hart samentrekt, en de onderdruk is de druk wanneer het hart ontspant. Wanneer wordt gesproken van een te hoge bloeddruk is de bovendruk minimaal 140 mm Hg en de onderdruk 90 mm Hg.

Soms wordt er ook wel over een gemiddelde druk gesproken. Deze waarde ligt dan niet precies tussen de boven- en de onderdruk, maar wordt voor 60% bepaald door de onderdruk en voor 40% bepaald door de bovendruk. Dit komt doordat het hart tijdens ongeveer 60% van de hart cyclus is ontspannen (onderdruk) en het hart zich maar tijdens 40% van de hart cyclus samentrekt. Wanneer deze waarde op 110 mm Hg ligt, wordt ook gesproken van een te hoge bloeddruk. Deze gemiddelde druk kan stijgen tot zo’n 170 mm Hg, waarbij de onderdruk zo hoog als 130 mm Hg wordt en de bovendruk wel 250 mm Hg kan worden.

Een gemiddelde bloeddruk boven de 110 mm Hg kan al snel tot een verkorte levensverwachting leiden. Bij een hele hoge bloeddruk, met een gemiddelde waarde van ongeveer 170 mm Hg kan je al binnen een paar jaar overlijden aan de gevolgen, wanneer je onbehandeld blijft. Een te hoge bloeddruk geeft een vergroot risico op hart- en vaatziekten. Zelf zal je niet zo snel merken dat je bloeddruk verhoogd is, omdat een hoge bloeddruk op zich geen klachten geeft.

Oorzaken

De bloeddruk stijgt sowieso bij iedereen met het ouder worden. Daarom wordt voor mensen boven de zestig ook een andere richtlijn gehanteerd.

Voor de bovendruk wordt dan een waarde genomen van 160 mm Hg en voor de onderdruk 90 mm Hg, die aangeeft of je een hoge bloeddruk heb.

Bovendien geldt in 90% van de gevallen dat een hoge bloeddruk geen aanwijsbare oorzaak heeft. Risicofactoren voor een verhoogde bloeddruk zijn overgewicht, roken en het gebruiken van alcohol.

Zwangerschap kan alsmede een oorzaak zijn voor een hogere bloeddruk dan normaal. Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed die het hart rondpompt toe, waardoor de bloeddruk wat kan stijgen.

Ook kan een hoge bloeddruk het gevolg zijn van een ziekte of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Hedwig Kikkert